Methodieken voor leiderschap- en team ontwikkeling?

Trainingen rondom team ontwikkeling & leiderschapsontwikkeling met behulp van creatieve werkvormen en methodieken

We geloven in het werken met maatwerk oplossingen passende bij de ontwikkel vraag. Om te werken aan team- & leiderschapsontwikkeling in onze trainingen en trajecten maken we gebruik van onze kennis uit de (neuro-) Psychologie en diverse trainingsmodellen, zoals de Roos van Leary, Situationeel Leiderschap, Beïnvloedingsvaardigheden, Lencioni, Secure Based Leadership, Franklin Covey en nog veel meer. Onze trainingen, academies en trajecten worden zoveel mogelijk blended vormgegeven, waarbij we rekening houden met 70-20-10, om tot een optimaal leerrendement te komen. Tevens willen we graag de deelnemers de mogelijkheid geven, om te kiezen uit diverse werkvormen en leerinterventies, om optimaal in te spelen op hun leervoorkeuren en ze aan te zetten tot willen leren (zie Leren Leren). We hebben diverse bouwstenen, waarmee we de oplossingen vormgeven. Buiten de methodieken, die we gebruiken maken we veel gebruik van diverse creatieve werkvormen zoals:

  • Ervaringsleer – Acteurs, Outdoor trainingen, Virtual Reality, rollenspellen e.d.;
  • Spelelementen – Managementgames, bordspellen, spelende werkvormen, theatersport, LEGO Serious Play, e.d.

De specifieke methodieken & werkvormen waar we regelmatig gebruik van maken in onze trainingen rondom team- & leiderschapsontwikkeling zijn hieronder weergegeven. 

Wilt u contact over hoe onze methodieken passen op uw vraagstuk?

Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op om uw vraagstuk te bespreken.

Er is iets fout gegaan. Zou u het alstublieft nog eens willen proberen?
Dank u voor uw interesse.

Neem contact op met mij

dEVernieuwers - GeoFort Leiderschap Experience

GeoFort Leiderschap Experience

Tijdens deze dag vol uitdagende opdrachten, zoektochten, puzzels en reflecties gaan de deelnemers op ontdekkingstocht over het Forteiland van het museum het GeoFort te Herwijnen en werken ze aan de ontwikkeling van duurzaam leiderschap. Met elkaar gaan ze aan de slag om de klimaatklok te stoppen. Onderweg krijgen ze diverse opdrachten uit te voeren. Ben je op tijd voor de afspraak? Kunnen jullie deze opdrachten a la ‘Wie is de Mol’ en ‘Fort Boyard’ goed uitvoeren en samen ervoor zorgen, dat de klimaatklok gestopt gaat worden? Wie neemt de leiding en op welke manier? Wie volg je en wie niet?

deVernieuwers - Unlock

Leiderschapsgame 'Unlock'

De online game gericht op teambuilding, zelforganisatie, samenwerking of leiderschap, waarbij je als team optimaal moeten samenwerken, daarbij is de vraag hoe het leiderschap in het team is. Wie in de groep is de beste leider en weet zowel leiderschap te tonen als het team goed te laten functioneren qua zelforganisatie en samenwerken?

Het spel kan zowel live als online gespeeld worden. In de online versie kan je ook met verschillende teams tegen elkaar spelen en kijken welk team het meest effectief heeft samengewerkt. Per team wordt gekeken waar dat team het meeste in uitblinkt in het spel.

deVernieuwers - Leiderschapsboost

LeiderschapsBoost

Soms moet je mensen even uit hun comfortzone halen, om ze echt aan te zetten tot de gewenste vernieuwing. Heb je organisatiedoelstellingen, die een boost kunnen gebruiken? Een leiderschapsprogramma wat wel wat extra reflectie in zich mag hebben? Behoefte mensen echt even met zichzelf en hun gedrag te confronteren? De Leiderschaps booster is een programma waarin mensen voor enkele dagen gechallenged worden om doelen te bereiken, zichzelf uit te dagen en tot slot tot een gericht plan voor de komende tijd te komen. Outdoor, buiten de comfortzone, groepsreflectie en uitdagingen staan hierin centraal.

deVernieuwers - Managementgame deInnovatie

Managementgame 'de Innovatie'

Primair gedrag komt vaak in een spel naar voren. Met een management game krijg je inzicht in gedrag van anderen en jezelf, waarbij je al spelend tot reflectie van gedrag en oplossingen komt. Bij ‘de Innovatie’ ga je met elkaar aan de slag om je doel te bereiken, afhankelijk van de vraag een teamdoel of een individueel doel. Je gaat ervaren wat er nodig is, om tot innovatie te komen én ervaart je eigen gedrag hierin. Wie is de meest innovatieve van het team? Wat heb je nodig om een innovatief team te leiden? En wat zijn je leerpunten hierin? 

Het spel bestaat uit een teamspel en een individueel spel. Het individuele spel krijgt iedereen na afloop mee, zodat je hier zelf verder mee aan de slag kunt gaan.

deVernieuwers - GeoFort Team Experience

GeoFort Team Experience

Tijdens deze dag vol uitdagende opdrachten, zoektochten, puzzels en reflecties gaat het team op ontdekkingstocht over het Forteiland van het museum het GeoFort te Herwijnen en werken ze aan de ontwikkeling van duurzaam samenwerken. Met elkaar gaan ze aan de slag om de klimaatklok te stoppen. Onderweg krijgen ze diverse opdrachten uit te voeren. Ben je op tijd voor de afspraak? Kunnen jullie deze opdrachten a la ‘Wie is de Mol’ en ‘Fort Boyard’ met elkaar goed uitvoeren en zo samen ervoor zorgen, dat de klimaatklok gestopt gaat worden? Ontdek ondertussen waar jullie als team (en individueel) aan zullen moeten werken, om duurzamer samen te werken.

Box vol Werkplezier

Wil je medewerkers die betrokken en energiek met hun werk bezig zijn? Geen uitval of snelle doorstroom, maar binden en boeien van goede medewerkers? Een cultuur creëren of verder stimuleren waar de creativiteit en inzichten van medewerkers optimaal benut worden? De Box Vol Werkplezier is een traject dat zowel training, advisering, als een spel bevat. Het daagt management en teams uit om op energieke en actieve wijze samen de gewenste cultuur te creëren. De kracht van spelen staat hierin centraal, waarbij jij als collega/manager op luchtige en originele wijze anderen activeert. De Box kan op verschillende manieren ingezet worden van inspiratiesessie tot volledig verandertraject.

deVernieuwers - T-Rhino LEGO Challenge

T-Rhino LEGO Challenge

Deze Team Game geeft een geweldige confrontatie en legt zowel communicatie als groepsprocessen haarfijn bloot. Hierbij staan klantgerichtheid, samenwerken en LEAN werken centraal.

In dit bloedstollende spel strijden 2 race machine bouwers om het partnerschap met T-Rhino. In korte rondes moet je de klantvraag niet alleen begrijpen, maar ook bouwen, verwachtingen managen en je deadlines bewaken. Beide bouwers moeten hun LEGO blokjes bij dezelfde groothandel aanschaffen. Iedereen wil de opdracht binnenhalen, maar…… wat is daar voor nodig?

StammenStrijd

Met het spel StammenStrijd staat samenwerken en communicatie centraal. En dan specifiek gericht op het bouwen van relaties binnen het team en daarbuiten. Ook conflict management is daarbij relevant. Het team gaat in 4 groepen (stammen) in verschillende rondes met elkaar aan de slag om hun doel te bereiken. Het presenteren van een mooi symbool op het festival van hun land Metalogi, waar de “Hoge Priester” zal beoordelen wie het beste symbool heeft. Na de sessie gaan we uitgebreid nabespreken op het gedrag wat we gezien hebben in het spel en maken de link met de toegevoegde waarde voor de dagelijkse praktijk.

deVernieuwers - LEGO Serious Play

LEGO® Serious Play®

LEGO® Serious Play® is een facilitatiemethode voor onder meer strategie- en visieontwikkeling, teamvorming, planvorming en innovatie. De kracht van LEGO® Serious Play® is dat iedereen (niemand uitgezonderd) met behulp van de LEGO-steentjes in staat is om zijn kennis en mening in te brengen in een overleg, brainstorm of training. Het is niet alleen een speelse, maar ook een bewezen en zeer effectieve methode! Het brengt op beeldende en democratische wijze antwoorden en oplossingen, waarbij iedereen meedoet en samenwerkt. Daarnaast is het ook Serious Fun!

deVernieuwers - Insights Discovery

Insights Discovery

Hoe word je een topteam? Hoe krijg je meer inzicht in je eigen gedrag en dat van anderen?

Insights Discovery gebruikt een eenvoudig en toegankelijk kleurenmodel om inzicht te krijgen in de unieke, persoonlijke voorkeuren van mensen. Het profiel laat zien dat individuele personen, teams en organisaties aan kracht kunnen winnen door de verschillen tussen mensen te onderkennen en te waarderen. Insights Discovery geeft je een middel in handen waarmee je gedrag eenvoudig bespreekbaar kunt maken.

Dankzij de diepgang van het model kan Insights je naar verrassende nieuwe inzichten leiden. Het sluit goed aan bij trainingen in persoonlijke ontwikkeling & leiderschapsontwikkeling.

deVernieuwers - Mapstell

MapsTell

Met woorden, metaforen, kaartsymbolen en hier en daar een knipoog is de op DISC gebaseerde Wereld van Verschil een positief en veilig middel om direct een dialoog aan te gaan over gedrag. De kaart nodigt uit om op ontdekking te gaan naar het eigen gedrag en vervolgens, over de grenzen van de hokjes, letterlijk in de wereld van een ander te stappen. Hiermee bieden wij een eigentijds, positief en impactvolle gedragsmethodiek. Van persoonlijke ontwikkeling, het samen behalen van doelstellingen tot het letterlijk in kaart brengen van leiderschapsstijlen, de Wereld van Verschil biedt grenzeloze mogelijkheden in trainingen persoonlijke ontwikkeling & leiderschapsontwikkeling.

deVernieuwers - Out of the Box Escape

Out of the Box Escape

Wil je je team losmaken om tot innovatieve ideeën te komen? Een gave teambuildingsessie met inhoud? Het team leren dealen met aannames en overtuigingen, die tegenhouden om ‘out of the box’ te denken?

De Out of the box escape neemt je mee in een zoektocht naar innovatie. Je moet ‘out of the box‘ denken om ‘in the box’ te komen. In de box, omdat je d.m.v. een flexibele escaperoom aan de slag gaat om een schatkist te openen, waarna je verder op zoek gaat naar oplossingen voor je vraagstuk.

deVernieuwers - Spellen en Werkvormen

Spellen en Werkvormen

Naast de grote spellen, die we hier laten zien, hebben we ook diverse kleinere spellen en werkvormen, die we regelmatig inzetten. Deze zijn allemaal gericht op Ervaringsgericht leren. Ervaringsgericht leren zorgt er voor, dat men niet alles in de praktijk dmv vallen en opstaan hoeft te leren. Bij onze spellen en werkvormen dagen we mensen uit, om primair gedrag te laten zien en wat het effect daarvan is. Hier reflecteren we op en zorgen dat er wel feedback gegeven wordt. We dagen mensen uit te experimenteren met ander gedrag en daardoor eerste ervaringen op te doen wat wel werkt. Wat ook fijn is, is dat het spel vaak zorgt dat weerstand, om met een onderwerp aan de slag te gaan verminderd wordt.

deVernieuwers - Imago Moodboard

Imago moodboard

Wat wil je uitstralen? Met een “Imago moodboard”  breng je het imago of de identiteit van jezelf of je organisatie in beeld.

Omdat er gebruik gemaakt wordt van letterlijke beelden combineert deze workshop ratio en intuïtie waardoor er veel meer diepgang naar boven komt. Je komt snel en eenvoudig op een speelse wijze tot de kern. Op basis van voorgeselecteerde foto-vellen breng je de identiteit op basis van specifieke vragen in beeld. Hiervan maak je een collage. Anderen bekijken de collage en stellen hier vragen over, wat jou inzicht geeft in de perceptie van anderen.

Verander fitness menu

Verander fitness

Breng je team letterlijk in beweging en leer ze omgaan met verandering.

Hoe wendbaar en innovatief zijn de leiders en medewerkers in uw organisatie? De omgeving verandert in hoog tempo en vaste patronen en planning volstaan niet meer. Improvisatiekunde helpt je om snel te schakelen, creatief gebruik te maken van wat er is en samen problemen om te zetten in mogelijkheden. De principes uit het improvisatietheater stimuleren teams aantoonbaar in het vergroten van creatief denken, positief samenwerken en helder communiceren.

deVernieuwers - Friday Night at the ER

Game 'Friday Night at the ER'

Wilt u uw team in beweging brengen? Samenwerking verbeteren? innovatief nadenken? Friday Night at the ER is een ervaringsgerichte leermethode, die u daarin verder helpt. Tijdens het spelen van Friday Night at the ER gaan de spelers aan de slag met het runnen van een afdeling in een ziekenhuis. De verhelderende en soms confronterende inzichten sluiten aan bij vele verander opgaven en teamontwikkelingen. De spelers gaan naar huis met waardevolle inzichten en concrete, gezamenlijk geformuleerde acties. De methode is gebaseerd op drie pijlers: samenwerken, data-gedreven besluitvorming en innovatie.

deVernieuwers - Fish

FISH!

Wil je meer Passie, Plezier & Energie? Zoek je een speelse manier, om soms wat zwaardere onderwerpen als gedrag, kernwaarden of klantbeleving vorm te geven? Wil je je team een energyboost geven, waarbij op luchtige wijze ook serieuzere zaken aangeraakt worden?  

Creëer Passie, Plezier & Energie door te werken met FISH! Op speelse wijze breng je diepere lagen naar boven en kan je met je team werken aan vraagstukken rondom beleving, leiderschap, gedragsverandering en samenwerken. Een creatieve speelse brainstorm is meestal onderdeel van het werken met FISH!

Game Changer Magazine L&D editie '23

Download hieronder het Game Changer Magazine Learning & Development met ons artikel over waarom spelen en leren zo goed samengaan.

Game Changer Magazine L&D

Leidinggeven aan Verandering

Bij elke verandering of het nu gaat om gedragsverandering, een verandering in werkwijze of systeem, de leidinggevende is een crusiaal onderdeel in het resultaat. Speciaal hiervoor hebben wij diverse programma's:

- Leidinggeven aan Verandering

- Workshop Vernieuwend Leiderschap

Voor het ontwikkelen van het talent in je organisatie en zorgen, dat ze future proof zijn hebben we:

- Talent Academy

En om met je team echt een verandering in gang te zetten:

- De Box vol Werkplezier

Wat we met plezier leren, vergeten we nooit.

Alfred Mercier

Kunnen we helpen?

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze maandelijkse inspiratie met theorie, tips, inspiratiesessies en werkvormen over Leiderschap, Verandering, Samenwerken.

Contact
Poortstraat 81
3572HE Utrecht

T. 06 115 99 375
E. info@de-vernieuwers.nl

Algemene voorwaarden
Privacy Policy

volg ons