Spellen en Werkvormen

Spellen en Werkvormen

Een divers aanbod aan spellen en werkvormen

Training persoonlijke ontwikkeling & leiderschapsontwikkeling met behulp van creatieve werkvormen

Wij geloven in ervaringsgericht leren en verwerken dat in al onze trainingen. Natuurlijk is dat altijd een mix met theorie, praktijkopdrachten en reflectie.

Ervaringsgericht leren zorgt er voor, dat men niet alles in de praktijk dmv vallen en opstaan hoeft te leren. Men kan in een veilige omgeving ervaren en tot inzichten komen. Daarnaast is het zo, dat niet in elke organisatie men elkaar open en eerlijk feedback geeft, waardoor je niet altijd inzicht krijgt in het effect van jouw gedrag. Bij onze spellen en werkvormen dagen we mensen uit, om primair gedrag te laten zien en wat het effect daarvan is. Hier reflecteren we op en zorgen dat er wel feedback gegeven wordt. We dagen mensen uit te experimenteren met ander gedrag en daardoor eerste ervaringen op te doen wat wel werkt. Daarna is het werken met de praktijkopdrachten al weer een stuk makkelijker. Wat ook fijn is, is dat het spel vaak zorgt dat weerstand, om met een onderwerp aan de slag te gaan verminderd wordt.

Tevens gebruiken we spellen, om mensen op een speelse manier te oefenen met gedrag herkennen van zichzelf en anderen. Bv als we werken met MapsTell of Insights Discovery.

 

We werken met diverse spellen en leermethodieken.

  • Ervaringsleer – Acteurs, Outdoor trainingen, Virtual Reality, rollenspellen e.d.;
  • Spelelementen – Managementgames, bordspellen, spelende werkvormen, theatersport, LEGO Serious Play, e.d.

Een overzicht van onze spellen en werkvormen

De spellen & werkvormen waar we regelmatig gebruik van maken in onze trainingen rondom leiderschap, verandering en samenwerken zijn hieronder weergegeven. De manier waarop we ze integreren hangt van het vraagstuk af. Afhankelijk van het vraagstuk werken we met 1 of meerdere passende werkvormen & methodieken. Deze spellen en werkvormen lenen zich ook goed als onderdeel van een inspiratiesessie, rondom 1 thema. 

Wilt u contact over de spellen en werkvormen die wij aanbieden?

Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op om uw vraagstuk te bespreken.

Ontdek een greep uit ons aanbod

Spelend aan het werk…

Collaboration Puzzel

Het team krijgt een uitdagende opdracht, waarbij strategie van belang is. Det doel is om alle staven in de standaard te krijgen op de juiste manier. Daarbij hebben ze een budget van 100 handelingen en 45 minuten de tijd. Elke deelnemer mag per keer 1 handeling doen in een afgesloten ruimte. Met elkaar bepaal je wat de ander kan gaan doen en hoe jullie denken dat dit het beste werkt. Hoe bepalen ze strategie en passen ze deze eventueel aan? Hoe communiceren ze met elkaar? Wie pakt welke rol in het overleg?

Bekijk hier het filmpje

Doelstellingen: Strategie bepalen – Communicatie – Zelforganisatie – Leiderschap – Doelgericht werken – Agile projectmanagement

Aantal deelnemers: 3-10

Tijd: 1-2 uur

Future City

Het team gaat de stad van de toekomst bouwen met blokken. Er zijn Futuristen, die elk 1 perspectief van het bouwwerk hebben en er zijn Bouwers. De Futuristen mogen hun perspectieven niet aan anderen laten zien en mogen niet mee bouwen. De Bouwers mogen bouwen en communiceren met de Futuristen. Wat is de strategie? Hoe deelt men hun perspectief? Welke uitdagingen in communicatie komen naar voren?

Bekijk hier het filmpje:

Doelstellingen: Samenwerken – Perspectief – Leiderschap – Werkproces verbeteren – Gezamenlijk doel – Verandering

Aantal deelnemers: 4-24

Tijd: 1-2 uur

StackMan

De groep krijgt een opdracht een bouwwerk te maken. Hierbij zijn diverse regels, zoals dat iedereen zijn onderdeel vast moet blijven houden. Nadat dit 1x is gelukt gaan we kijken of ze hun proces kunnen verbeteren: Kan dit sneller? Kunnen ze dit zonder voorbeeld? Kunnen ze dit binnen 1 minuut? We gaan daarbij kijken naar: Hoe wordt de strategie bepaald? Hoe wordt het proces verbeterd? Hoe wordt er samengewerkt en gecommuniceerd? Wie neemt de lead? Wie haakt af?

Bekijk hier het filmpje:

 

Doelstellingen: Doelgericht werken – Proces optimalisatie – Afspraken maken – Leiderschap – Teambuilding

Aantal deelnemers: 5-15

Tijd: 1-2 uur

De Brug

De Brug

Er zijn 2 of meer teams, die de opdracht krijgen om een brug te bouwen met Kapla. Hoe ze dat doen mogen ze zelf weten. Voorwaarde is dat een boot die 3 blokjes breed is en 3 blokjes hoog is erdoorheen kan. Hoe wordt er samengewerkt? Hoe wordt er gecommuniceerd? En moet er 1 of meer bruggen gebouwd worden?

 

Doelstellingen: Samenwerken – Eilandvorming zichtbaar maken – Gedrag herkennen

Aantal deelnemers: 6-?

Tijd: 1 uur

LEGO stad

Bouw LEGO Stad

De groep gaat met elkaar in opdracht van een klant een stad bouwen. Hiervoor zijn Bouwers, een Projectmanager en een Manager. In diverse rondes gaan de bouwers op basis van de info van de Projectmanager bouwen. Soms komt de klant even op de bouw kijken. Hoe gaat men om met de info van de klant? Hoe goed wordt info uitgevraagd en randvoorwaarden besproken met klant? Hoe goed worden de wensen van de klant overgebracht aan de Bouwers? Hoe werken de Bouwers samen?

Doelstellingen: Samenwerken – Projectmanagement – Klantgerichtheid

Aantal deelnemers: 5-12 per groep

Tijd: 2 uur

LEGO projectmanagement

LEGO projectmanagement

Er moet een ingenieus bouwwerk gemaakt gaan worden. De groep wordt onderverdeeld in 3 groepen: de Waarnemers, die mogen het bouwwerk verbaal overbrengen op de 2e groep; de Architecten, die mogen de info die ze van de Waarnemers hebben gehoord vertalen naar tekeningen voor de 3e groep; de Bouwers bouwen nav de info die ze van de Architecten hebben gekregen. Hoe vertaalt men info? Hoe wordt er samengewerkt? Hoe gaat het luisteren, samenvatten en doorvragen?

Doelstellingen: Projectmanagement – Samenwerken – Communicatie

Aantal deelnemers: 6-12

Tijd: 2-3 uur

PerspActive

Het team gaat laten zien hoe goed ze zijn in het samen uitvoeren van een simpele opdracht: Het balletje door de tubes naar het eindpunt brengen en in het bakje laten eindigen. Hierbij is het van belang, dat iedereen actief meedoet en goed samenwerkt. Hoe houd iedereen het doel in de gaten? Hoe delen ze hun perspectief? Wie neemt de lead? Hoe doet iedereen mee en communiceert men?

Kijk hier het filmpje:

Doelstellingen: Perspectief – Communicatie – Optimaliseren werkprocessen – Gezamenlijk doel – Verandering – Leiderschap

Aantal deelnemers: 4-12

Tijd: 30-60 min

De Buis

De Buis

De teams krijgen de opdracht om balletjes van in de bak te krijgen. Ze mogen de balletjes niet aanraken, daarna moeten ze het via de buis in de bak zien te krijgen. Met 1 team speelt men tegen zichzelf en de tijd van de trainer. Bij meerdere teams komt het competitie element er ook bij kijken en zal men proberen sneller te zijn dan de anderen. Hoe worden afspraken gemaakt? Hoe verbetert men het proces? Hoe gaat men om met de stress?

Bekijk hier het filmpje:

Doelstellingen: Samenwerken – Communicatie – Omgaan met stress

Aantal deelnemers: 4-?

Tijd: 1 uur

 

SamenStift

De groep krijg samen een tekenopdracht. Dit kan zijn dat ze zelf iets moeten bedenken, iets moeten uitbeelden, door een doolhof moeten komen ed. De opdracht hangt af van de vraag van de groep. Er kunnen ook meerdere opdrachten na elkaar komen. Het kan ook zijn dat we werken met 1 of meer aanwijzers, die aangeven wat men moet doen. Elk moment van verslapping, zorgt voor een direct zichtbare fout. Lukt het men, om af te stemmen op de ander? Hoe wordt samengewerkt? Hoe gaat men om met leiderschap? Hoe gaat men om met het maken van fouten en afhaken?

 

Doelstellingen: Afstemmen op de ander – Effectief Samenwerken – Communicatie

Aantal deelnemers: 4-10

Tijd: 30-60 min

 

Game Changer Magazine L&D editie '23

Download hieronder het Game Changer Magazine Learning & Development met ons artikel over waarom spelen en leren zo goed samengaan.

Game Changer Magazine L&D

Leidinggeven aan Verandering

Bij elke verandering of het nu gaat om gedragsverandering, een verandering in werkwijze of systeem, de leidinggevende is een crusiaal onderdeel in het resultaat. Speciaal hiervoor hebben wij diverse programma's:

- Leidinggeven aan Verandering

- Workshop Vernieuwend Leiderschap

Voor het ontwikkelen van het talent in je organisatie en zorgen, dat ze future proof zijn hebben we:

- Talent Academy

En om met je team echt een verandering in gang te zetten:

- De Box vol Werkplezier

Wat we met plezier leren, vergeten we nooit.

Alfred Mercier

Kunnen we helpen?

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze maandelijkse inspiratie met theorie, tips, inspiratiesessies en werkvormen over Leiderschap, Verandering, Samenwerken.

Contact
Poortstraat 81
3572HE Utrecht

T. 06 115 99 375
E. info@de-vernieuwers.nl

Algemene voorwaarden
Privacy Policy

volg ons