Creëer beweging

door Anita van Veen | 5 augustus 2020 | Leiderschap

Hoe creëer jij beweging en verandering?

Om een beweging in gang te zetten denk je als leider vaak, dat jij degene bent, die de boel in beweging moet zetten. Leiderschap is meer dan alleen maar voorop lopen met alle ideeën. Hieraan werd ik dit weekend weer herinnert tijdens een weekendje weg in de Ardennen. Ineens moest ik weer denken aan een filmpje op Youtube wat mij jaren geleden al inspireerde over leiderschap. Deze geeft heel goed antwoord op de vraag: ” Leiderschap: Hoe creëer jij beweging?”

Hoe krijg je een groep zittende mensen in beweging?

Ik ben een danser. Zodra er lekkere muziek op staat kan ik niet meer stilzitten en moet ik bewegen. Helaas is het nu in Corona tijd zo dat je op veel plaatsen niet meer kunt dansen. Zo ook op onze Tomorrowland camping in de Ardennen. Vanaf het moment dat we aankwamen werd er al lekkere muziek gedraaid, maar helaas mocht er niet gedanst worden. Lopen alleen met mondkapje en verplaatsen van A naar B. Gelukkig zag ik dat in het zwembad je wel mocht staan. Dit resulteerde erin dat ik vervolgens als eenzame idioot in het water stond te dansen. Hierover kreeg ik van de omgeving veel leuke opmerkingen, maar meedoen was toch net to much. In de loop van de avond stond Milk Inc te draaien (bekend van veel hits zoals “Walk on water”). Nog altijd sta ik daar als eenzame idioot te dansen en probeer de omgeving te inspireren om mee te doen. Jammer dat het niet lukt mensen mee te krijgen. Ze lijken allemaal wel interesse te hebben en het leuk te vinden en doen wel vanaf hun stoelen mee. De stap ook het water in lijkt te ver gaan. Tot het moment dat 2 van onze groep hun shirt uitgooien en ook het water inspringen. Wat Belgen twijfelen nog, maar willen graag meedoen en gaan op het trapje staan meedansen. Dan springen al snel nog meer mensen in het water en staan we al snel met het maximum van 15 man (het blijft Coronatijd, afstand blijft ook gewaarborgd). Totdat zelfs mensen in kleding in het water springen en het maximum overschreden wordt. De bewaking haalt snel mensen uit het water en blijft bij de kant staan, om de richtlijnen te bewaken. Ze staan vanaf dat moment wel toe, dat mensen bij hun tafeltje mag dansen en we gaan dansend de avond in.

Voor mij ging onmiddellijk het filmpje: “First follower: Leaderschip lessons from dancing guy” door mijn hoofd. Ik was de idioot. De echte leiders waren de 2 die bij mij in het water doken en mee gingen doen. Hierdoor wisten ze de anderen mee te krijgen. Wat mij al uren lang niet lukte, wisten zij in enkele seconden voor elkaar te krijgen.

 

Belangrijke lessen, die we uit dit filmpje halen zijn, dat er 2 soorten leiderschap zijn. Wie wil jij zijn als leider? En hoe krijg jij mensen mee in jouw beweging?

Leiderschap 1: De starter

De starter is degene, die als 1e idioot de verandering in gang probeert te zetten. Belangrijk daarbij is dat je makkelijk te volgen bent en mensen weten wat je aan het doen bent. Wees dus duidelijk in je visie en doel en maak het niet te complex. Daarnaast het omarmen van degenen, die mee gaan doen als gelijken. Vraag hun input en kijk hoe je het samen kunt optimaliseren en verbeteren.

Leiderschap 2: De 1e volgers

De 1e volgers hebben het lef om te kiezen om mee te doen, terwijl de rest nog afwacht. Ze durven ook de ideeën van anderen te omarmen, de ander een leider te maken en het samen groter te maken. Onderschat niet de kracht van de 1e volgers. Dit zijn de mensen waardoor anderen ook durven te gaan volgen. zolang zij niet volgen komt de rest ook niet in beweging. Vraag is durf jij die 1e volger te zijn. Een idioot die alleen staat te volgen en anderen uit te nodigen, om ook mee te gaan doen. Dit is ook absoluut leiderschap. Durven adapteren van goede ideeën van anderen en ze groter maken. 

Hierna gaan de mensen volgen, die het spannend vonden om te volgen. Zij zorgen ervoor dat het echt in beweging komt.

Veel mensen denken dat ze pas een leider zijn als zij met de nieuwe ideeën komen. Voor de troepen uitlopen. Maar leiderschap en het creëeren van beweging is meer dan dat. Mogelijk zit het echte leiderschap in het volgen van anderen met goede ideeën en ze helpen dit groter te maken. Vraag is natuurlijk of jij het lef hebt om dit te doen 😉 Ik was in elk geval erg blij met de 2 mensen, die zorgde dat wat mij in mijn eentje niet kan toch lukte dankzij hen.

 

 

10 Vernieuwende werkvormen voor virtuele sessies.

Download hieronder het e-boek met 10 werkvormen, om je virtuele teamsessies nog effectiever te maken..

Download

Stuur de download link naar:

Ik ben er mee akkoord dat mijn mailadres bekend wordt bij deVernieuwers en weet dat deze nooit zal worden gedeeld met iemand anders.

Vernieuwingsaanbieding

Het werken op afstand brengt nieuwe kansen en nieuwe uitdagingen. Daarom hebben we 4 aanbiedingen, om kennis te maken met ons vernieuwde bedrijf. 

 

- Workshop Vernieuwend Leiderschap

- Virtuele Intervisie sessie

- Workshop Virtuele teambuilding

- Training: Je doelen bereiken in een virtuele omgeving