Creativiteit heeft iedereen

door Anita van Veen | 21 mei 2020 | Talent

Waarom jij ook creatief bent!

Creativiteit wordt vaak toegemeten aan mensen die enorme prestaties neerzetten in creëren van kunst of hele vernieuwende dingen ontwerpen. Inmiddels wordt steeds meer bekend over het feit dat creativiteit ook zit in andere elementen dan de kunst of ontwerpers en dat je ook binnen het bedrijfsleven met creative oplossingen kunt komen. Wat je daar dan vaak weer ziet, is dat de creativiteit wordt toegemeten aan degenen in het bedrijfsleven, waar het hun rol is om de creative input te brengen. Oftewel alleen op het niveau van de top van creativiteit noemen we het ook zo. Maar dat is een beetje hetzelfde als wanneer je zegt ik ben niet sportief, omdat je namelijk niet op topniveau aan het sporten bent.

Creativiteit is een bijzonder mechanisme, waarbij je op basis van het combineren van prikkels tot nieuwe inzichten komt. Dit is 1 van de aspecten waarin wij als mensen ons onderscheiden van bv computers en dieren. Wij hebben de mogelijkheid om naast algoritmen en instinkt ook nieuwe paden te creëren, Hoe dat bij jou werkt, kan heel anders zijn, dan bij anderen. Adobe (leverancier van creatieve software) heeft onderzoek gedaan naar de verschillende vormen waarin creativiteit bij mensen naar voren komt en maakt onderschei in 8 verschillende typen

1: De Visionair

De Visionair is in staat om het onmogelijke te verbeelden. Vol met grote ideeën en zien overal kansen en mogelijkheden. Zien de dingen niet zoals ze zijn, maar zoals ze kunnen zijn. De visionair combineert verbeelding met het verlangen om tot praktische oplossingen te komen. Is geïnteresseerd in de wereld en een bijdrage daarin leveren. De visionair is op energieke en overtuigende wijze in staat om anderen te inspireren ook kansen te zien en ze te leiden naar een onzichtbare toekomst.

2: De Denker

De Denker heeft diepe gedachten en grote vragen. Intellectuele nieuwsgierigheid en de vaardigheid om waarde te creëren. Ervaren de wereld als een eindeloze mogelijkheid tot leren, ontdekken en het vinden van de waarheid. Deze eindeloze ontdekkingsreis naar kennis doen ze vaak alleen. Abstract denken en goed geformuleerde vragen zogen ervoor dat je anderen kunt ondersteunen het grotere geheel te zien en de diepere betekenis te vinden.

3: De Producent

Het proces is de kracht van De Producent. Met krachtige leiderschapsvaardigheden zijn ze in staat om te zorgen dat oplossingen uitgevoerd worden. Op mensgerichte, analytische, pragmatische en dynamische manier is de producent in staat om  creativiteit en realisme te combineren tot resultaat. Anderen moeten kunnen genieten van de creativiteit. Je vaardigheid ideen te implementeren en het proces van creatie vorm te geven geeft jou energy. Met focus en een sterke werk ethiek zorg jij ervoor dat mensen samenwerken om het voor elkaar te krijgen.

4: De Maker

Met focus en toewijding werken om tot meesterschao te komen met je creatie. De Maker is in staat om de ideeen en beelden om te zetten in concrete tastbare vorm. Zijn maken de systemen, structuren, hulpmiddelen en innovaties. Gedreven om tot tastbare resultaten te komen weet je hoe je dingen moet realiseren. Doordat ze hard werken om tot meesterschap te komen worden De Makers vaak gezien als autoriteit in hun vakgebied.

5: De Innovator

Sterk in het genereren van nieuwe ideeën en innovatieve oplossingen. De Innovator ziet overal kansen, vooruitgang, problemen met daarbij oplossingen. Ze zijn helemaal in hun element als ze hun intellectuele en creative vermogen in mogen zetten om problemen op te lossen en nieuwe verbeterde werkwijzen kunnen vinden. Verandering is voor De Innovator geen uitdaging, maar brandstof voor hun creatieve vuur. Ze willen iedereen helpen om verder te koemen en om te kunnen gaan met veranderingen.

6: De Dromer

Combineert emotie, verbeelding, empathie en gevoel. de Dromer ziet symbolen, methaforen en de verborgen onderlagen. Als idealist en romanticus ben je instaat om een wilde verbeelding toe te laten. De Dromer is in staat om door schrijven, muziek of visuele vormgeving hun verbeelding naar buiten te brengen. Verwondering en magische realiteit weet je naar buiten te brengen waarmee je anderen weet te raken.

7: De Avonturier

De Avonturier heeft een hoog niveau van creative energie, nieuwsgierigheid en speelsheid. Hierdoor ben je snel geïnspireerd en enthousiast. Hierdoor kan De Avonturier mensen goed inspireren en entertainen. Ideeën alleen zijn niet genoeg, er moet ook iets mee gedaan worden. Hierdoor kan je expertise ontwikkelen in zeer diverse richtingen en makkelijk nieuwe vaardigheden ontwikkelen. Schakelen tussen projecten en rollen is voor De Avonturier een uitdaging, die graan aangegaan wordt.

8: De Artiest

Heeft de mogelijkheid om ideeën en concepten tot leven te brengen. Vol van ideeën en beelden ben je gedreven je te uiten en de wereld om je heen te veranderen. Je wilt de wereld laten zien en ervaren wat jouw gedachten en belevingswereld is. In totale flow ga je de liefde voor schoonheid en waarnemen omzetten, om je omgeving mooier te maken.

Het is interessant om te weten welke van deze creative typen jij bent en dus welke vorm van creativiteit bij jou centraal staat. In de uitleg na de test komen tevens ook je uitdagingen naar voren en welke typen jou helpen om meer creativiteit te laten zien. Klik hier voor de link naar de vragenlijst.

Mooi om daarna eens te kijken hoe je die creativiteit nog meer vorm zou kunnen geven.

 

Kunnen we helpen?

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze maandelijkse inspiratie met theorie, tips, inspiratiesessies en werkvormen over Leiderschap, Verandering, Samenwerken.

Contact
Poortstraat 81
3572HE Utrecht

T. 06 115 99 375
E. info@de-vernieuwers.nl

Algemene voorwaarden
Privacy Policy

volg ons