5 inzichten over talent

door Anita van Veen | 21 mei 2020 | Talent

5 inzichten over talent

In het verleden ben ik vaak bezig geweest met talenten en hun zoektocht. Zo mocht ik werken met talent tijdens o.a. diverse trainingen en inspiratiedagen en er zijn me enkele dingen opgevallen, die ik graag met jullie wil delen. Hierbij de belangrijkste 5 inzichten over Talent:

1: Talent = topprestaties?

Zodra je het woord talent noemt, wordt het in de zaal al onrustiger…. Een zanger, of een profzwemmer als Pietertje, dat zijn mensen met een talent! Maar ik??? Diverse deelnemers die ik tegenkom in trainingen zouden zich toch wel bewust moeten zijn van hun talent. Hoe kun je anders succesvol zijn, of aangeven waarom jij DE persoon voor die baan bent? Wat maakt het dan dat dit woord zo beladen is? Mogelijk het feit, dat we in een land leven waar boven het maaiveld uitsteken niet echt beloond wordt. In elk geval klinkt het gelijk al of er veel verwachtingen zijn bij het eindresultaat. Mogelijk moeten we het anders noemen, zodat het wat dichter bij je staat. Misschien is je kernkracht of persoonlijke missie een betere omschrijving? Ik zelf geloof wel in de vraag: Wat is jouw superpower?

2: Talent heb je eigenlijk altijd al gehad

Veel mensen duiken uitgebreide coachingsessies in om tot hun talenten te komen. Mijn ervaring is dat je in groepen met verschillende leuke opdrachten, die allemaal op een verschillende manier appelleren aan je talent, je dit talent zo gevonden hebt. Teruggaan naar je kindertijd (wat vond je leuk, waarom, wat was je rol etc…) is vaak een hele goede basis! Je deed vroeger over het algemeen wat je leuk vond en er is een sterke link tussen de dingen die je goed kunt en wat je leuk vindt of zorgt dat je er goed in wordt. In sport zie je dit bijv. vaak terug. Pietertje was nooit topschaatser geworden als hij geen lol had gehad in schaatsen en vice versa. Dit geldt tevens voor dingen als zorgzaamheid, leiderschap, creativiteit, mensen verbinden enz. Door terug te gaan naar waar je goed in was in je kindertijd kom je vaak bij jouw superpower.

3: Talent is eigenlijk heel gewoon…

Een volgende stap is het praten over je successen. Nu zie je iedereen opleven en de positieve energie gaat stromen. Het is bijzonder te zien wat voor kracht mensen in zich hebben zonder dat ze zich daarvan bewust zijn. Wanneer anderen luisteren naar jouw succesverhalen en door middel van gerichte vragen metjou je talent eruit gaan filteren, wordt vaak al snel de conclusie getrokken, dat jouw superpower HEEL NORMAAL voor jou is. En dat maakt het dus juist zo bijzonder: voor jou is het normaal, voor anderen niet. Juist omdat het zo gewoon voor je is, besef je je soms niet dat het een talent is. Wees dus trots op je superpower!

4: Niet iedereen is nog actief bezig met zijn/haar talent

In 1 van mijn trainingen was het mooi om te zien dat in een korte tijd enkele mensen door hadden, dat ze momenteel niet met hun talent werkten en vergaten waren waar hun superpower zit. In een zoektocht naar hun persoonlijke missie blijkt dat ze hier helemaal niet mee bezig zijn en eigenlijk gewoon een pad zijn ingeslagen en hierop verder zijn blijven gaan.

5: Je kan altijd beslissen om je talent te gaan inzetten

Natuurlijk hebben de bezoekers niet voor niets gekozen voor deze training. Men was zich doorgaans bewust dat ze of zoekende zijn naar hun talent, of er meer mee willen doen. Mooi om te zien dat ze een plan van aanpak voor maken, om dit talent ook echt te gaan gebruiken. De 1 gaat echt een nieuwe richting in qua werk. De volgende gaat naast het werk zich verder ontwikkelen in zijn/haar talent. En in elk geval is iedereen zich bewust van zijn of haar superpower! Fijn om mensen in dit proces te mogen ondersteunen! Wat ben ik blij dat ik elke dag mag werken met mijn talenten als regisseur en energizer en elke dag weer mensen en processen hiermee mag ondersteunen!

Er is heel veel mogelijk in het ontwikkelen van talenten. 

 

Kunnen we helpen?

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze maandelijkse inspiratie met theorie, tips, inspiratiesessies en werkvormen over Leiderschap, Verandering, Samenwerken.

Contact
Poortstraat 81
3572HE Utrecht

T. 06 115 99 375
E. info@de-vernieuwers.nl

Algemene voorwaarden
Privacy Policy

volg ons