deVernieuwers van start

door Anita van Veen | 21 mei 2020 | Over ons

deVernieuwers van start

Start van een verandering

Een half jaar geleden werd het mij ineens duidelijk. Het was al een tijdje onrustig in mij en ik stond naar mijn idee op een kruispunt, waarvan ik de bordjes niet kon lezen. In de afgelopen 9 jaar als ondernemer was ik een pad ingegaan, wat heel erg goed ging. Het bedrijf groeit jaar na jaar en ik als mens daarbij. En dan ineens weet je het niet meer. Het ‘voelt’ niet meer goed. Stoorde me aan mensen waarmee ik aan het samenwerken was en merkte dat mijn creatiekracht aan het afnemen was.

En ineens was het duidelijk. Ik ben 9 jaar geleden gestopt als manager, omdat ik niet wil managen of gemanaged worden en…… dat was ik wederom aan het doen. Mijn kracht zit in mijn creativiteit. Inspiratie opdoen zonder doel en dit ineens laten samenkomen als een puzzel en daaromtrent intuïtief een visie ontwikkelen. Ik realiseerde me ineens, dat als ik dat doe, ik het meest succesvol ben en ook met ‘out of the box’ oplossingen weet te komen. En ja, dan moet je keuzes maken. Loslaten wat je hebt en vervolgens gaan bouwen aan het nieuwe.

Loslaten bij een verandering

In mijn leven heb ik het geluk gehad, dat er veel veranderingen op mijn pad zijn gekomen. Ik heb gemerktdat ik daardoor makkelijker afstand kan nemen van het oude en het nieuwe makkelijker kan omarmen. Bij het idee van het afscheid van HetTrainingsbureau (de trainingscoöperatie, waarin we ruim 7 jaar hebben samengewerkt) ging dus bij mij op rare wijze gelijk de energie stromen en kwam de creativiteit en inspiratie weer op gang. Natuurlijk wilde ik het oude netjes afsluiten. Gelukkig werkte ik jarenlang samen met mensen, die er net zo inzitten als ik. Als goede vrienden zijn we uit elkaar gegaan, waarbij we hopelijk op een fijne manier nog gaan samenwerken. Ik merkte dat gelijk de energie nog meer begon te stromen, nadat we dat goed hebben afgesloten samen. Ik had gepland om 1 september met mijn nieuwe bedrijf te komen.

Een grote maatschappelijke verandering

En toen kwam Corona (Covid-19). Om mij heen zag ik mensen duidelijk de stappen van verandering doormaken (Live Changes – Spencer & Adams):

  1. Onwerkelijkheid
  2. Relativeren & Ontkenning
  3. In de put
  4. Loslaten van het verleden
  5. Onderzoeken van mogelijkheden
  6. Zoeken naar Zin & Betekenis
  7. Integratie

Daarbij zag ik dat veel mensen bleven hangen in de 1e fases. Dat het moeilijk voor hen is om ‘Het oude normaal” los te laten en ook erg terug te verlangen naar het oude. Aan de andere kant zag ik mensen ‘Het nieuwe” omarmen en met creativiteit en hoop aan de slag gaan met kansen en mogelijkheden (ook mensen uit zwaar getroffen beroepsgroepen). Door de situatie zag ik ook dat mensen door disruptie (zo mogen we Covid-19 en de ‘Intelligente Lockdown’ wel noemen) ineens kunnen gaan versnellen. Zich realiseren dat het anders moet en….. het ook ineens anders kan. Neem het thuiswerken wat ineens wel kon en bij veel bedrijven voor nieuwe inzichten heeft gezorgd.

Start van de Vernieuwers

Dus toch eerder starten dan september. En live op een dag, dat we weer een beetje ‘open’ gaan. Want zo graag wil ik organisaties en mensen ondersteunen in hun wendbaarheid en ondersteunen in de situatie waarin we nu zitten.

En ja, de methodes waar ik mee werk lijken niet altijd geschikt voor de virtuele wereld (dat dacht ik eerst ook), maar als je er mee gaat experimenteren, zijn er zoveel spelvormen online mogelijk. Is je energie ook via een scherm over te brengen naar anderen, als je je sessies goed indeelt. Onze nieuw ontwikkelde management game ‘de Innovatie’ gaat daarom naast een bordspel ook in een digitale versie vormgegeven worden, welke te spelen is via Zoom, Teams e.d..

Daarom willen wij iedereen bij de start van deVernieuwers een deel van die inzichten graag kado doen met ons e-boek: 10 Vernieuwende Werkvormen voor Virtuele sessies. Download deze hieronder.

Ook hebben wij op basis van mijn huidige ervaringen met Virtueel Trainen enkele interventies ontwikkeld, die voor elk bedrijf goed in te zetten zijn en ook ondersteunen bij de fase waarin veel bedrijven nu zitten. Doelen moeten gerealiseerd, kennis overgedragen en ja, ook aan de betrokkenheid van de thuiszitters mag gewerkt worden.

Game Changer Magazine L&D editie '23

Download hieronder het Game Changer Magazine Learning & Development met ons artikel over waarom spelen en leren zo goed samengaan.

Leidinggeven aan Verandering

Bij elke verandering of het nu gaat om gedragsverandering, een verandering in werkwijze of systeem, de leidinggevende is een crusiaal onderdeel in het resultaat. Speciaal hiervoor hebben wij diverse programma's:

- Leidinggeven aan Verandering

- Workshop Vernieuwend Leiderschap

Voor het ontwikkelen van het talent in je organisatie en zorgen, dat ze future proof zijn hebben we:

- Talent Academy

En om met je team echt een verandering in gang te zetten:

- De Box vol Werkplezier

Kunnen we helpen?

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze maandelijkse inspiratie met theorie, tips, inspiratiesessies en werkvormen over Leiderschap, Verandering, Samenwerken.

Contact
Poortstraat 81
3572HE Utrecht

T. 06 115 99 375
E. info@de-vernieuwers.nl

Algemene voorwaarden
Privacy Policy

volg ons